Translate

duminică, 6 august 2017

O istorie mai veche decat istoria

De ce suntem invatati ca istoria oficiala e batuta in cuie? Nu stiu cum, dar in scoala ni se insufla (a se citi ca ni se conditioneaza subconstientul) ideea asta ca ceea ce studiem in manuale este imuabil. De-abia cand ajungem adulti si incepem sa citim tot mai mult, sa cunoastem si alternativele, de-abia atunci ne dam seama cat de fragile sunt cunostintele acumulate.
Ca si alte stiinte, istoria este un organism viu. Inghite, metabolizeaza si elimina informatie reziduala. Trebuie sa acceptam ca izvoarele istorice sunt create tot de oameni, adica sunt subiective, din (rea) intentie sau din ignoranta. Se pare insa ca cei mai multi dintre noi, as vrea sa zic ca neintentionat, dar adevarul este ca din prostie si din lenea de a citi, refuza categoric sa iasa din bruma de cunostinte acumulate cu chiu, cu vai, in scoala. Este si cazul istoriei noastre, a romanilor, care de-abia acum sufera unele corecturi si puneri pe fagasul normal dupa ce atata amar de ani a fost bine orientata pe calea care servea intereselor unora.
N-am de gand sa comentez acum puhoiul de date (re)descoperite in ultimii ani si care rastoarna putin raportul dintre ce credeam ca stim si ceea ce s-a petrecut in realitate. Ma deranjeaza insa opiniile neavenite ale celor care par sa se complaca in ciorba calduta si arhi-cunoscuta a istoriei oficiale. E greu sa schimbi directia, dar si mai greu este sa te faca cineva nebun pentru ca indraznesti sa parasesti drumul batatorit. De unde si vorba "ai luat-o pe aratura". Da, dar aia care au luat-o pe aratura sunt cei care au facut si marile descoperiri.

N-as fi revenit la acest subiect daca n-as fi fi vizionat de curand, pe National Geographic, un documentar despre piramidele din Bosnia. Am un mare respect pentru echipa NG, fac lucruri uluitoare si aduc publicului informatie de calitate, dar de data asta m-au enervat crancen. Pentru ca este prea evident atunci cand se doreste denaturarea faptelor cu orice pret, minimalizarea acestora sau chiar ingroparea sub dispretul asa-zisilor specialisti. Dar sa o luam cu inceputul, cu mentiunea ca mare parte dintre cele scrise mai jos au ca sursa site-ul gizaforhumanity.org

Bosnia - Valea Visoko
De mult timp, oamenii s-au uitat la dealurile acelea din poza, exact cum ne uitam si noi acum si ne zicem, pe buna dreptate: "Mai, da' ce seamana astea cu niste piramide!" Era clar ca fatetele acelea triunghiulare nu prea putusera fi modelate de mama natura, in natura intervin fenomenele erozionale care functioneaza aleatoriu, nu poti obtine forme geometrice din ploi si vanturi. Asa ca, prin 2005, dr. Sam Semir Osmanagich, directorul Centrului de Antropologie si Arheologie de la Universitatea Americana din Bosnia-Herzegovina, s-a hotarat sa puna piciorul in prag si sa declare ca mai multe dealuri din Valea Visoko sunt de fapt structuri artificiale cu mult mai vechi decat piramidele egiptene, datarea cu carbon mergand undeva la peste 24000 de ani vechime.
"And so it begins"-asa incepe totul, adica razboiul de discreditare al acestei fantastice descoperiri.
In acesti ani, mii de voluntari entuziasti, din toata lumea, s-au alaturat echipei lui Osmanagich, in efortul urias de dezgropare a acestor uluitoare constructii de dinaintea istoriei cunoscute. Au fost scoase la iveala drumuri pavate, structuri sferice, tuneluri, trepte. Dealurile sunt mari, nu e simplu sa hotarasti de unde este cazul sa te apuci de treaba. Avem asa: dealul Visocica-Piramida Soarelui, dealul Pljesevica-Piramida Lunii, dealul Buci-Piramida Dragonului bosniac, dealul Krstac-Templul Pamantului, dealul Cemerac-Piramida Dragostei, complexul de tuneluri Ravne si un alt complex subteran de tuneluri numit KTK. Si ar mai fi...
Nu stiu daca ati fost atenti la vechimea de aproape 30000 de ani mentionata mai inainte. Asta rastoarna tot ceea ce se presupunea despre evolutia civilizatiei omului modern, mai ales in Europa! O civilizatie fantastica care a existat cu mult inaintea oricarei civilizatii cunoscute. Contemporanii legendarilor atlanti. Dar cred ca nu realizati ce inseamna aceasta descoperire pentru tara noastra. Asta inseamna ca tot ceea ce se speculeaza despre istoria noastra foarte veche, toate teoriile contestate si ridiculizate in prezent s-ar putea sa aiba o baza reala. In aceasta parte a continentului este posibil sa fi existat un nucleu foarte avansat, asa cum multi refuza sa inteleaga, preferand sa arunce cu vorbe ironice, nefondate.

Sa revin la documentarul National Geographic de care vorbeam la inceput. Nu stiu cat de recent este. In orice caz, cei doi protagonisti americani, unul fiind geolog cred, au studiat la fata locului descoperirile, l-au intervievat pe Osmanagich, care a fost de un calm uluitor, si au tras ei concluzia, pe un ton ingamfat, ca sapaturile nu releva structuri create de om, exista si in natura straturi geologice care pot arata la fel de regulat ca niste pavele de drum. Ca vezi bine nu s-au gasit inscriptii sau artefacte, iar tunelurile sunt instabile deoarece nu au existat dinainte ca sa fie infundate, ci acum sunt sapate de voluntari, adica sunt nou-create dintr-o gresita intelegere a conformatiei terenului.
Reaua-vointa in acest caz este batatoare la ochi. Mai jos aveti cateva imagini, spuneti voi daca astea aduc a structuri naturale.
Piramida Lunii- sursa:megalithic.co.uk
Intrarea in tunelul Ravne-sursa: anamericaninbosnia.blogspot.ro
Amuleta
Si sunt si alte descoperiri, inscriptii pe megaliti, structuri sfaramate asemanatoare unor discuri, placi din piatra perfect finisate... Sa nu uitam varsta acestor artefacte, nu putem pretinde sa arate ca atunci cand au fost modelate dupa ce au stat in pamant atata amar de vreme.

Dar, pentru convingerea voastra, va voi enumera pe scurt cateva dintre dovezile pur stiintifice care stau la baza teoriei piramidelor de la Visoko.
1. Imaginile si analizele satelitare Landsat, Radarsat, Hyperion, Ikonos - au aratat ca cele 5 dealuri prezinta anomalii geo-spatiale cum sunt fatetele triunghiulare, scarile, drumurile sau platourile din varf. Nu au fost implicate procese glaciare care sa explice geometria structurilor.
2. Perfecta aliniere cu punctele cardinale- Institutul Geodezic a confirmat ca Piramida Soarelui este orientata N-S, E-V, exact ca si piramidele cunoscute din alte parti ale globului.
3.Aparenta inertie termala - obtinuta cu detectorul termal ASTER (rezolutie 60 m)- a indicat faptul ca interiorul dealurilor este mai putin dens deoarece se raceste mai usor decat stratul exterior, ceea ce inseamna ca este vorba despre structuri artificiale, construite.
4. Analiza sedimentelor geologice- forajele au confirmat ca structura de suprafata a piramidelor este formata din placi prelucrate manual sau taiate la anumite dimensiuni, unite prin ciment care a devenit vizibil dupa ce au fost efectuate sapaturi. Prezenta in ciment a carbonatului de calciu si a celui de magneziu indica o compozitie artificiala si a fost confirmata de analize efectuate de Institutul de Inginerie Civila, Universitatea din Zenica si Institutul de Constructii al Universitatii din Sarajevo.
5. Dispunerea celor trei piramide in varfurile unui triunghi lateral - confirmata de Oficiul Cadastral din Visoko care a facut masuratori GPS ce au aratat ca unghiurile triunghiului sunt de exact 60 grade.

Si ar mai fi atat de multe de spus, dar ar insemna sa scriu inca vreo trei articole, cel putin. 
As vrea sa adaug doar atat: de cand au fost descoperite oficial, piramidele au fost studiate de cele mai serioase entitati stiintifice din Bosnia, reusind sa mobilizeze o tara intreaga in jurul acestei teorii fantastice. Daca oamenii aceia au pornit cu atata entuziasm pe aceasta cale, nu inteleg de ce la noi nu se poate! Doar pentru ca nu avem suficienta coloana vertebrala pentru a ne sustine parerile in fata restului lumii? Bosnia, o tara nici mai mare si nici mai inzestrata decat a noastra (si trecuta printr-un razboi!), si-a asumat rolul de a "o lua pe aratura", demonstrand ca nebunia poate fi frumoasa cand e vorba de dezgropat un adevar.
Bravo lor!

Alte surse:  smithsonianmag.com, news.nationalgeographic.com, piramidasunca.ba, bosnianpyramid.com


3 comentarii:

  1. Mi-ai amintit de ceva similar, un ograda romaneasca: civilizatia Cucuteni! E un muzeu fascinant in Piatra Neamt, o comoara nerecunoscuta pe deplin. Impresionant ce minuni s-au intamplat pe teritoriul Romaniei insa cu atata ignoranta...rea vointa...lucrurile acestea sunt ascunse publicului larg.
    Sunt tari in care televiziunile contribuie la educatie, nu la indobitocirea frivola..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai rau este ca istoricii nostri, vechi si se pare ca si cei noi,tin foarte mult la parerile lor dintr-o mandrie prost inteleasa sau ca sa nu-si strice reputatia. Noi ne tragem din romani si...basta! Poate sa pice cerul pe unii ca n-ar renunta la asta sub nicio forma. Intotdeauna cei care gandesc altfel sunt discreditati la inceput, dar trebuie sa lupti putin pentru convingerile tale, nu?

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.