Translate

vineri, 17 martie 2017

Carolimetru pentru siguranta alimentelor

Vi s-a intamplat vreodata sa pasiti printre rafturile frigoriferelor cu alimente dintr-un supermarket si sa simtiti ca ceva...miroase? Adica miroase neplacut, a produs alterat si uitat in raft.
Mie mi s-a intamplat si  rezultatul a fost ca n-am mai avut chef sa cumpar nimic de-acolo. Izul de stricat mi-a patruns in nari si oricum aveam senzatia ca toate produsele au luat-o din loc, practic imi pierdusem increderea in ce era expus la raft. Am simtit atunci nevoia sa existe ceva de genul #mancarecunotificare, un soi de indicator al faptului ca alimentele sunt pastrate in conditiile optime descrise de producator, nu dupa cum isi amintesc comerciantii sa le mute pe raft sau in frigidere defecte, cu temperatura lasata la voia intamplarii.


Dintr-o astfel de experienta neplacuta pierde toata lumea. Cumparatorul este indignat, comerciantul isi taie singur craca de sub picioare din neglijenta, iar producatorul pierde pe piata desi nu are nicio vina. Si se pare ca cei de la Caroli Foods s-au gandit la aceleasi lucruri atunci cand s-au hotarat sa faca eticheta inteligenta pentru salamul Semenic Extra. Eticheta are cadran termosensibil, poarta numele de carolimetru termic si este extrem de utila, in sensul ca isi schimba culoarea din verde in galben atunci cand produsul nu este tinut la temperatura optima (depaseste 8 grade Celsius).

Chestie valabila si la domiciliu, asta ca sa fim drepti si sa nu acuzam numai comerciantii de neglijenta. Acum, sa nu va imaginati ca eticheta se face galbena instantaneu. Timpul de modificare a culorii depinde de cat de rece a fost produsul, de cat de cald este in bucataria noastra, deci s-ar putea sa dureze si 40 de minute pana apare o modificare a culorii. Valabil si invers, la reintroducerea in frigider, cand culoarea va deveni din nou verde.

De retinut: Culoarea verde inchis indica temperatura apropiata de 2 gr.C, o nuanta mai deschisa arata ca temperatura se apropie de limita maxima admisibila.

Si chiar daca n-am de gand sa cumpar salam Semenic Extra, carolimetrul este un instrument exceptional care poate sa-mi indice ca e ceva in neregula cu frigiderul magazinului. Pentru ca nu numai salamul, dar toate alimentele de pe raft trebuie tinute la mai putin de 8 grade Celsius!

ATENTIE: Eticheta nu are legatura cu termenul de valabilitate!
Carolimetrul nu indica decat temperatura, nu si faptul ca produsul este expirat!

De fapt, grija celor de la Caroli Foods pentru siguranta alimentara reiese chiar din modul cum isi aleg partenerii comercianti, adica pe aceia care sunt dispusi sa accepte conditiile firmei cu privire la pastrarea produselor. Vestea buna este ca aplicarea etichetei termosensibile nu creste pretul de vanzare al salamului.

Firma Caroli Foods are fabrica in Pitesti si distribuie in toata tara. Monitorizarea lantului frigorific este una dintre grijile principale, mergand cu scrupulozitatea pana la verificarea vitrinelor aflate in magazinele partenere. In fond, daca ei au grija de noi, cumparatorii, si noi ii rasplatim cu loialitatea noastra atunci cand stam in fata unui raft, intrebandu-ne ce marca sa alegem.

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.