Translate

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Hyperion - Dumnezeu incotro?

Cu Hyperion si Caderea lui Hyperion inchei seria de sf-uri semnate Dan Simmons si traduse la noi. Le-am citit pe nerasuflate, cred ca este autorul care reuseste sa se apropie cel mai mult de gustul meu in materie de science-fiction, in primul rand datorita scarii imense la care se desfasoara actiunea si in al doilea rand datorita faptului ca este...inteligibil.

Mda, unii autori sf sufera profund de mania criptarii personajelor si a actiunii. Folosesc prea multi termeni tehnici si prea adesea fac referire la fenomene astro-fizice imposibil de inteles daca nu ai un background de cunostinte in aceste domenii. Dan Simmons mentine un echilibru si o face in mod stralucit. Reuseste sa dozeze misterul si sa lamureasca lucrurile la timpul lor, cu alte cuvinte este un maestru al suspansului.


Cartile au aparut in format mic in colectia Nautilus a Editurii Nemira si am apreciat fontul mare si spatierea suficienta cu care sunt tiparite deoarece eu sunt cam chioara si imi obosesc repede ochii.
Hyperion este prima parte a seriei-un singur volum de 760 de pagini. Nu incercati sa cititi intai Caderea lui Hyperion (are doua volume) pentru ca nu veti intelege radacinile actiunii. Sunt strans legate intre ele.
Ca si alte creatii ale autorului, si seria Hyperion Cantos a fost premiata si ras-premiata. Dan Simmons are talentul de a spune lucruri delicate intr-o forma acceptabila. In cazul de fata, unele elemente si previziuni religioase stau la baza intregii intrigi. Cum vor evolua oamenii intr-o mie sau o suta de mii de ani din punct de vedere spiritual? Caile sunt nenumarate si de aceea varianta autorului este incitanta. Zei noi, poate prea mecanicisti, poate mai tehnologizati decat am vrea sa credem, mai cruzi, mai intriganti, mai putin devotati binelui si sperantei, mai putin inclinati sa ajute omenirea. Aceasta este propunerea de viitor a lui Simmons, iar conflictele sunt altfel decat suntem noi obisnuiti sa vedem. Imi plac personajele bine conturate, imi place stilul deschis, clar al scriitorului, imi place ca pot urmari actiunea fara sa citesc un paragraf de cateva ori.
Gasiti aceste carti pe libris.ro, la pretul de 35 lei fiecare, in acest moment.

Un comentariu:

  1. Sună interesant. Dacă nu ar trebui să dau 90% din bani pe medicamente cu siguranţă le-aş lua. Mai ales că sunt fan SF.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.