Translate

duminică, 13 decembrie 2015

Despre cartof si postul negru

Da, stiu, suna ciudat... Am citit in ultimul timp o groaza prostii despre ce, cum si cand ar trebui sa mancam. Dar parca prostiile clasice prind din ce in ce mai tare la public si incep sa cred ca exista mai multi naivi/creduli decat poate suporta pamantul acesta pe metru patrat. Am senzatia ca selectia naturala, nemaifiind functionala in civilizatia moderna, este repede inlocuita de o selectie secundara, realizata pe alte cai, gradul de inteligenta fiind unul dintre criterii.

Primul subiect al acestui post este amaratul de cartof, o planta din ce in ce mai blamata de nutritionisti. "Eliminati cartoful din alimentatie!" Cam toate dietele recomanda acest fapt. Dragii mei, nu aveti cum sa eliminati o planta care, alaturi de cereale, reprezinta baza alimentatiei umane din cele mai vechi timpuri, una dintre sursele energetice cele mai importante. Civilizatiile precolumbiene cultivau vreo 200 de soiuri de cartof si, dupa ce acesta a fost adus si in Europa, a devenit o adevarata mana cereasca pentru masele largi de oameni saraci. Este un aliment cu multe valente nutritionale si numai apetitul nostru pentru el l-a transformat in ciuca dietelor de tot soiul. Totul este sa fie consumat cu masura, asa cum facem si cu cerealele, sa ocolim cartofii prajiti, sa nu adaugam paine langa felurile de mancare bazate pe cartofi. In rest, putina logica nu strica niciodata. Trebuie sa cautam cartofii proaspeti, nu cu aspect de inverzit sau incoltiti sau imbatraniti, pentru a avea o hrana de calitate, cu vitamina C si proteine, nu cu alcaloizii care le dau proprietatile toxice.
Prin 2011 se anunta faptul ca a fost descifrat genomul cartofului ceea ce face posibile manipularile genetice si obtinerea unor soiuri cu calitati nutritionale superioare. Cartoful va continua sa stea la baza alimentatiei celei mai mari parti a omenirii si nici o dieta recomandata nu va putea schimba asta. Iar cei care vor sa slabeasca ar trebui sa faca mai multa miscare, nu sa elimine anumite grupe alimentare, sa vezi atunci cum ar putea fi sanatosi mancand de toate, in ciuda tuturor pronosticurilor.
Ceea ce aduce vorba despre al doilea subiect: postul (aproape) negru.
Mai nou se bate apa in piua despre vindecarea si revitalizarea organismului prin post. Dar nu postul religios pe care il tin toti, acela in care se elimina produsele de origine animala, ci postul prin reducerea drastica a cantitatilor de hrana ingerate. Cica specialistii rusi au fost primii care l-au aplicat, inca de acum zeci de ani, in clinici speciale, ca metoda de vindecare a bolilor grave. De acord! Este stiut ca un post negru, cu apa chioara, tinut zile la rand, va avea rezultate spectaculoase prin disparitia celulelor canceroase de exemplu, deoarece acestea nu mai sunt hranite. Cand esti intr-o situatie disperata si te pandeste moartea, sa apelezi la solutii drastice este cea mai buna alternativa. Problema intervine cand postul negru  este recomandat ca mod de viata, ca modalitate de "purificare" periodica a organismului. Cu asta nu pot fi de acord! Daca as fi vreun calugar budist iluminat care mediteaza toata ziua si a ajuns la un nivel spiritual de neatins de noi, amaratii, poate m-as gandi ca fotosinteza este un deziderat in viata! De altfel, am citit ca exista cativa umanoizi care au reusit aceasta performanta, probabil isi petrec viata stand nemiscati, cu fata spre soare. Dar bunul meu simt imi spune ca, oricat de deosebit ar fi omul de animale, el este totusi o adunatura de celule care functioneaza dupa aceleasi principii ca  ale restului lumii vii. In orice caz, daca aveti tendinta sa credeti balivernele spectaculoase vehiculate prin mass-media, va invit sa faceti un exercitiu simplu. Cautati pe net poze din Sudan. Postul negru recomandat ca metoda de "vindecare" reprezinta cea mai crasa bataie de joc, cea mai crunta ironie la adresa unui popor ai carui copii se sting de foame si ai carui adulti sunt schelete ambulante ce mor incet, de-abia tarandu-se de-a lungul unei vieti de chin absolut.
Acum un numar de ani, cand am avut probleme serioase de sanatate, slabisem vreo 15 kg in conditiile in care fusesem oricum destul de slaba, si ajunsesem sa mananc cu lingurita. N-am sa uit niciodata cum, pe holul unui spital fiind, o femeie (din acelea care te trag de maneca si prin biserica si pare ca le-a trimis Necuratul in persoana) a intrat in vorba cu mine, desi n-aveam chef de asa ceva, iar la urma mi-a "recomandat" cu seriozitate sa mai tin si post ca sa ma ajute Dumnezeu. Va spun sincer ca, pentru moment, desi nu sunt eu aia habotnica, am avut senzatia ca Diavolul ma priveste prin ochii ei si rade de mine cu gura pana la urechi.
Cu adevarat civilizatia naste cele mai mari frumuseti, dar si cele mai monstruoase idei.

9 comentarii:

  1. Of deci zau ca nu pot tine post,Mi se lasa la tot ce inseamna carne.Cred ca mai pacat ce scoti pe gura decat ce mananci.Daaaa si am mai auzit si faza mai du-te si tu la Biserica de parca Dumnezeu nu e peste tot si in toate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Teoria cu cartoful si porumbul mi-a prezentat-o un medic francez: organismul europenilor inca nu a invatat sa le digere corect, aceste plante au aparut in alimentatia curenta de nici 200 de ani, adica doar de cateva generatii. El incuraja sa ramanem la "des légumes anciens" pe care stramosii nostii le-au consumat in ultimile mii de ani: graul spelta (asta modern e alterat), orz, mei, radacinoase(morcovi, napi, gulii, pastarnac, etc), frunze si fructe locale si de sezon (am reinceput acum sa culeg papadie, rucola sambatica, urzici, macris, leurda, untisor), seminte locale si carnuri etc
    In rest, eu tin postul simplist. Consider ca postul inseamna tacere, rugaciune, meditatie, voluntariat si ajutorarea saracilor, respect pt Dumnezeu si creatia Lui, infranare alimentara, asa ca azi am grau fiert si niste frunze oparite; vineri nu mancai nimic ca nu avui, alta zi avui fasole si cartofi fierti, alta data morcovi si mere etc.
    Cat despre postul cu apa, daca studiem Biblia vom gasi si acolo exemple. Si la musulmani - vezi Ramadam-ul. Nu, nu rusii l-au inventat - ci analizat, si nemtii au din aceeasi perioada studii, gasii si cercetatori (sunt multi, dar cel caruia ii tin mintele e Dr. Valter Longo), doctor roman, doctor belgian etc dar nu imi aduc aminte numele. Eu in ultimii ani am inceput sa tin forma de pauze alimentare pt ca asa cerea corpul apoi am inteles, am si unele zile post doar cu apa(in postul Pastelui) si ca o remarca unele probleme de sanatate mi s-au ameliorat! Pentru prima data dupa muuulti ani mi-a revenit speranta si ca am o sansa de vindecare. O voi incerca pe mai departe, treptat sa extind perioada, atat cat ma tine sufletul, corpul, si rugaciunea. Nu ma fortez, las natural - pana la urma familia, sportul, jobul sunt importante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartoful este in alimentatie de cel putin 400 de ani doar in Europa, iar in America de Sud este din antichitate! A fost salvarea multora in perioadele de foamete. Cat priveste postul, am precizat ca rusii se refera la cel negru tinut pe parcursul mai multor zile,peste o saptamana in orice caz. Stiu ca nu este ideea lor, dar ei il aplica in prezent pentru tratamente. Am spus ca sunt de-acord ca functioneaza in cazurile grave, dar in acelasi timp, tinut constant in cure prelungite nu face decat sa provoace grave carente care nu mai pot fi indreptate si o dereglare a organismului. Exista marturii ale unor persoane care au renuntat chiar la un regim vegan deoarece starea lor de sanatate s-a deteriorat. Nu suntem chiar identici, iar anorexicii care mor in cele din urma pentru ca nu se mai pot recupera sunt cele mai elocvente exemple.

      Ștergere
  3. Cand corpul este slabit daca mai este si tinut cu post negru nu vad de unde sa vina revenirea. Mancaruri usoare, pline de vitamine si odihna, da in schimb. Asta cu eliminarea cartofului e ca si cu reclamele pentru mesele copioase in care se recomanda pastila si nu cumpatarea, de parca cartofii exista doar prajiti...

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Toate procesele imunitare sunt bazate pe carne şi grăsimi. Cartoful nu e vinovat cu nimic dacă e fiert sau copt! Asocierea mâncărurilor este foarte importantă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ehei! Dacă ținem seama de faptul că creierul conține 90% grăsimi, putem bănui că recomandările astea de posturi urmăresc să ne transforme în niște tâmpiți...

    RăspundețiȘtergere
  6. Exista o mancare foarte buna, cu paine la aburi care se coace in cuptor.... pe o mancarica de cartofi. Se numeste Dampfnudel si se gateste in mai multe feluri, dar eu varianta de care spuneam mai sus o cunosc si mananc cu placere din cand in cand.
    Nu ingrasa - probabil daca ar fi consumata in nestire, nu garantez, dar eu am mancat si de 10 ori pe luna felul asta fara repercursiuni:P.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dampfnudel

    Cred ca pana la urma totul tine de moderatie si de alimente de baza din surse ... cat mai naturale cu putinta. :)

    ps: eu as manca de toate. si abia astept ziua cand va fi posibil din nou :P.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac cartofii. Dulci sau nu, de obicei copti la cuptor. Sau un piure gustos cu putin unt si sos de iaurt. Chiar și în diete, un cartof copt cu sare si puțin iaurt e delicios.
    Post nu prea tin. Pentru detoxifiere nu neg ca-i bun. Ii admir pe cei care pot tine post. Dar sa li se vada si-n viata de zi cu zi, c-altfel ce mănâncă nu prea mă interesează.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place tot ce e de post, dar trebuie sa bag si lactate sau carne altminteri nu pot.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.