Translate

vineri, 24 iulie 2015

Eco si d'ale americanilor

Stirea asta am gasit-o pe avaaz.org, v-am mai povestit eu, este un site unde se aduna semnaturi pentru sustinerea diferitelor cauze de pe tot mapamondul.
De data aceasta este vorba despre guvernul american care se pregateste sa "minereasca" fix pe terenurile sacre ale apasilor sau, ma rog, ce-a mai ramas din triburile de apasi, atat de abuzate de invadatorii europeni de-a lungul secolelor. Mai precis, este vizata o padure, Tonto National Forest din Arizona-zona Oak Flat, ocrotita de 60 de ani si pe care oficialii vor sa o kilereasca fara scrupule.
Ei bine, liderii apasilor s-au pus pe protestat si s-au intalnit saptamana aceasta cu reprezentantii guvernului. Senatorii de Arizona invoca faptul ca se vor crea locuri de munca, dar este evident ca o mina de cupru de doi kilometri lungime va distruge un loc sfant pentru indigeni.



In alta ordine de idei, acum doua saptamani leul Cecil, unul dintre cei mai batrani din Zimbabwe (13 ani), a facut greseala fatala de a trece de limita parcului national in care isi ducea traiul, ajungand pe un teren privat. Care este! Deoarece a fost impuscat fara mila si fara ca asta sa fie considerat ilegal! O ancheta este in curs, animalul a fost intai ranit si apoi haituit si doborat cu o pusca.
Bryan Orford, un fost ghid profesionist, l-a filmat si fotografiat de nenumarate ori pe Cecil, ceea ce dovedeste ca leul nu era atat de dornic sa se ascunda de oameni.
Desi operatorii de vanatoare sustin ca activitatile lor sunt sustenabile, nici un leu mascul nu supravietuieste in zonele acoperite de acesti afaceristi, iar moartea lui Cecil redeschide discutia daca este normal sa impusti un animal atat de aproape de granita unui parc national. Vanatorii sustin ca masculii singuri nu sunt atat de importanti pentru mentinerea populatiei de lei, de vreme ce nu se pot apropia de leoaice pentru imperechere. De ce ii framanta pe-astia mecanismele naturii? Daca n-ai suficiente gene, adica suficienti masculi si femele, populatia risca sa degenereze.
Eu propun sa-i invitam pe vanatorii africani sa vaneze si masculii de pe la noi care se vede treaba ca, spre deosebire de animale, sunt cu adevarat inutili si produc numai necazuri, ei nereusind sa-si adjudece singuri o femela, ci numai daca umbla in haita.

2 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.