Translate

duminică, 1 decembrie 2013

Filme si alte mistere

Daca va asteptati sa va recomand vreo chestie siropoasa de weekend, puteti sa spuneti "pas", nu servesc genul...
In ultima luna mi-am facut timp sa urmaresc cateva productii mai mult sau mai putin recente, din categoria "mistere si paranormal", cu tendinte de "horror" evident!
"The Others" este un film realizat in 2001, nominalizat la Globul de Aur, cu Nicole Kidman in rolul principal. Prezenta actritei este intr-un fel o garantie ca nu avem de-a face cu un thriller de duzina. De fapt, pana la final, se va dovedi ca este un film exceptional, surprinzator prin scenariu si ipotezele propuse. Tom Cruise este unul dintre producatorii executivi, iar scenariul si regia ii apartin lui Alejandro Amenabar.

Grace (Nicole Kidman) locuieste pe insula Jersey, intr-o casa victoriana impunatoare, prea mare pentru o familie atat de restransa. Grace are doi copii, dar sotul ei nu s-a mai intors din razboi, lasand-o sa se descurce nu numai cu mosia, dar si cu boala ciudata a copiilor, o sensibilitate exagerata la lumina soarelui. Grace, copiii si cei cativa servitori traiesc in intuneric, fiind nevoiti sa ia masuri speciale pentru ca soarele sa nu patrunda in interior. La un moment dat, in casa incep sa se petreaca lucruri inexplicabile, iar actiunea pare sa alunece pe panta paranormalului. Deznodamantul este tulburator si atat de neasteptat incat as putea spune ca pe mine m-a impresionat teribil. Repet, desi intamplarile par sa escaladeze in intensitate si suspans, veti vedea ca nota de final este plina de emotie si delicatete.
"Case 39" a fost facut in 2009 si o are pe Renee Zellweger in rolul principal. Christian Alvart este regizorul, iar scenariul a fost scris de Ray Wright. Dar ce scenariu! De data aceasta avem de-a face cu un thriller-horror din acelea ce iti ridica parul pe ceafa, fara sa recurga la cine stie ce monstri, creaturi, scene sangeroase. Este psihologic, cu intorsaturi de actiune care surprind. Personajul principal, jucat de RZ, este o asistenta sociala care are ocazia sa rezolve un caz iesit din comun. O fetita este abuzata de parintii sai care incearca apoi sa o asasineze. Pare ca familia sufera de grave tulburari psihice. Copilul este victima inocenta, are o fetisoara angelica, iar asistenta sociala se ataseaza de ea si o ia in custodie temporara dupa ce parintii sunt inchisi. Dar lucrurile stau altfel decat in versiunea oficiala, iar asistenta o afla pe pielea ei. Nu va recomand sa-l vedeti seara.
Am lasat la urma "The Dyatlov Pass Incident" pentru ca e facut in 2013 si este "croit" dupa un caz real. In anul 1959, un grup expeditionar format din 9 persoane cu experienta, barbati si femei, toti rusi, toti tineri, au pierit in conditii absolut misterioase in Muntii Ural. Evenimentul care avea sa dea apa la moara amatorilor de mistere, conspiratii si povesti cu extraterestri s-a petrecut pe timp de iarna, o iarna ruseasca crancena cum numai in zona aceea poti intalni. Eu am vazut un documentar pe tema aceasta, iar intamplarile sunt intr-adevar bulversante. Cei noua au fost descoperiti morti, in locuri diferite, mutilati, ca si cum ceva i-ar fi facut sa-si paraseasca corturile si sa o ia la fuga cvasi-dezbracati. Filmul american de mai sus foloseste date reale pentru a spune povestea a cinci studenti care vor neaparat sa mearga pe urmele rusilor si sa elucideze cazul. Filmul, desi artistic si nu documentar, arata mai mult ca un reportaj, daca ati vazut seria Paranormal Activity intelegeti la ce ma refer. La momentul intamplarilor reale armata rusa a musamalizat cazul, se presupune ca adevarul este mult mai greu de digerat decat ne-am inchipui. Filmul insa n-ar fi film artistic daca n-ar batea putin campii, devenind horror in a doua jumatate. Totusi propune o legatura interesanta cu experimentul Philadelphia si ceea ce s-a intamplat cu distrugatorul Eldridge in 1943, asa ca va recomand sa-l vedeti. Tot pe zi, sa nu ziceti ca nu v-am avertizat...

2 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.