Translate

vineri, 13 septembrie 2013

E timpul pentru putin...INOX

Vorbim chiar despre otelul inoxidabil, nu va inseala vazul si nici nu e vreo metafora. Otelul inox s-a insinuat usurel in viata noastra nu numai sub forma de produse industriale. Pe obiectele de import il gasiti sub numele de "stainless steel". Este un material teoretic rezistent la coroziune, in realitate, in unele conditii extreme, este supus degradarii la suprafata. Nu, nu intentionez sa tin o lectie de metalurgie, vreau doar sa subliniez ca inoxul este un material rezistent la agresiunea factorilor de mediu si folosit pe scara larga in toate industriile. Chiar si cea a bijuurilor...Ei na, dar ce-ati crezut, ca ma preocupa mai nou constructiile de masini? Nu, la bijuterii voiam sa ajung.
Aliajul de fier-crom cu proprietatile sale deosebite a fost pus in evidenta de un francez, pe la 1821. S-a observat ca un continut scazut de carbon si unul ridicat de crom asigura rezistenta la coroziune. Dar tehnica necesara obtinerii unui material de calitate, ca cel din zilele noastre, a aparut mult mai tarziu, moment in care inoxul a inceput sa fie folosit pe scara larga, de la instrumente chirurgicale la componente grele de masini, de la industria alimentara la structuri aerospatiale. Si aplicatiile sunt nenumarate...

As spune ca era inevitabila aparitia bijuteriilor din inox. De ce? Pentru ca este un material mai putin greu decat metalele folosite de regula la bijuterii, poate fi finisat in multe moduri astfel incat sa arate ca argintul, aurul, platina, cu costuri mult mai mici evident, poate fi prelucrat extrem de frumos in nenumarate design-uri, nu are moarte daca stii sa-l intretii, nu da alergii ca alte metale comune. Daca aveti impresia ca bijuteriile de inox suna a hard-rock sau sunt destinate in special barbatilor, va inselati. Dati o cautare pe net dupa "bijuterii inox" in engleza si veti gasi o gramada de magazine straine ce comercializeaza aceste produse. Dintre magazinele romanesti, cel mai dotat mi se pare bijuterii-inox.ro , cu o oferta pentru barbati+femei extrem de diversificata, preturi mai mult decat accesibile si promotii chiar in aceasta perioada. Inainte de a va arata ce mi-a placut mie de pe site, trebuie sa va spun ca bijuteriile de inox se curata folosind o periuta de dinti nu prea aspra si pasta de dinti, se freaca cu atentie, se clatesc in apa calda si se sterg bine cu o carpa moale pentru a nu ramane pete.

4 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.