Translate

marți, 6 august 2013

Top ten greseli vestimentare

...pe care le consider eu a fi greseli pentru ca persoanele in cauza s-ar putea sa aiba alta parere. Ascultam intr-o zi pe un post tv un comentariu foarte pertinent al unei doamne din breasla designerilor vestimentari care spunea ca tinerele din ziua de azi nu stiu ce le sta bine si nici macar nu au un simt al masurii. Adicatelea atunci cand se uita in oglinda, nu le functioneaza acea regiune din creier, a esteticului, care sa le dea alarma, si au senzatia ca sunt bine imbracate. Bine imbracat nu inseamna sa ai pe tine lucruri scumpe, ci sa stii sa ti le pui astfel incat sa maschezi eventualele defecte ale siluetei. Pentru ca persoanele perfecte sunt rare, intotdeauna este ceva de mascat, chiar si la o slabuta. Am vazut intr-o emisiune americaneasca, difuzata si la noi, un top ten al lor si trebuie sa recunosc ca m-am amuzat teribil, dar le-am si admirat principiile. Aveau perfecta dreptate. Ca urmare, am sa incep cu una dintre regulile lor.
1. Hainele in degrade-uri. Eu n-as fi fost asa vehementa, unele degrade-uri de culori sunt inspirate. Dar pe cele mai multe le-am vazut pe rochiile acelea indiene, astia chiar au un apetit iesit din comun pentru acest gen de coloratura. Cea mai oripilanta haina in degrade, din spatiul nostru european, am admirat-o la Busuioc, actorul-prezentator de meteo, un sacou care n-avea nimic cu ideea de masculin, darmite cu ideea de barbat de varsta a doua. Busu spune glume proaste, dar zau daca merita sa arate ca un papagal pus pe jeratic. Si a aparut de mai multe ori cu haina aceea, semn ca a facut el ceva nasol de l-au pedepsit.
2. Pantalonii pescaresti. Sau trei-sferturi, cum vreti sa le ziceti...Sunt comozi, usori si buni de terfeleala cand esti in vreo excursie, lucrezi in fabrica sau te alergi cu copilul prin parc. In restul zilelor sunt oribili. Iti mai trebuie o papornita cu ceapa verde in brate si imaginea este completa. Daca nu ai depasit 20 de ani si iti cumperi budigai de firma, mai smecheri, este ok, inca ti se permit excesele in moda. Daca esti intre 20 si 40, as zice sa aloci mai mult timp dimineata privitului in oglinda, iar daca ai trecut de 40 si inca te vezi mimoza, ai probleme serioase cu felul in care te percepi. In vara asta, mai mult ca niciodata, am vazut orasul napadit de pantalonii pescaresti. Oare femeile chiar au pierdut gustul pentru fustele si rochiile vaporoase? Nu pot sa cred ca pantalonii sunt mai comozi.
3. Bluzele transparente (de fuste nu ma leg ca nu sunt chiar asa!). Ma refer la bluzele facute din voalul acela uni, materialul fiind de fapt un poliester. Daca au model se mai estompeaza din transparenta. Dar cele uni sunt crima! Am vazut azi o tipa in troleu. Avea blugi stramti si pe deasupra o camasuta neagra, cristal, nu alta, ii numarai alunitele de pe burta. Pe dedesubt avea ceva, stati linistiti! Avea un sutien obisnuit de culoare albastra, care razbatea de sub bluza, probabil sa fie in asorteu cu blugii. Iti luau ochii foc, nu alta! Ai barbatilor mai ales. Dragele mele, bluzele transparente au fost inventate pentru a fi purtate cu un maieu sau corsaj pe dedsubt. Ca asa este chic. Sau pui un body de dantela, un furou deosebit. Ca bluza singura nu acopera nimic, de ce-ai mai cumparat-o?
4. Blugii cu talia cazuta. Vai, vai si-amar! Slava Domnului ca nu se mai poarta in tandem cu tricourile sub sani. Maiculita, cate sunci am vazut expuse in toata splendoarea, cate copilite si femei inghesuite in beteliile prea inguste! Iubitele, cand va achizitionati lucruri, o regula de baza este sa va cumparati masura voastra DE ACUM, NU PE CEA DIN ADOLESCENTA ! Daca aveti inca in sifonier lucruri din adolescenta si vedeti ca nu puteti sa trageti fermoarul decat cu ajutorul altcuiva, este momentul sa renuntati la ele. Daca aveti colacei invartosati pe soldulete si simtiti ca va taie pantalonii de jur-imprejur, inseamna ca este cazul sa ascundeti acele zone, nu sa le scoateti la inaintare.
5. Piciorusele scurte. Cum spuneam la inceput rareori vezi perfectiune. Majoritatea celor care au lungimea membrelor inferioare nu tocmai ideala se straduiesc din greu sa le scurteze si mai tare. Daca gambele sunt putin mai musculoase, celulita isi face de cap si raportul trunchi/picioare lasa de dorit, incercati sa nu purtati pantaloni scurti/fuste mini cu sandale romane, adica fara toc si cu bretele peste glezna. Veti arata ca un gladiator in plina glorie. Daca pantalonii/rochia/fusta isi tarasc poalele pe jos, asta nu va face mai inalte ci doar va ajuta sa colectati cojile de seminte si scuipatii lansati de semenii nostri. Contrar opiniei generale, nu este nevoie de expertiza unei croitorese ca sa-ti ajustezi tivul, iti trebuie doar o ustensila numita ac, ceva ata la culoare si o foarfeca. Va asigur ca nu vi se usuca mana daca va coaseti singure tivul!
6. COLANTII !!! I-am scris cu litere mari, de foc imaginati-va. Madre de Dios! Colantii sunt la origine niste ciorapi mai grosi, de stat in casa iarna sau de luat pe sub pantaloni cand este gerul mai mare. Anul acesta au fost relansati ca piesa vestimentara de sine statatoare, buni de iesit pe strada. Colantii sunt o adevarata tortura vizuala chiar si pentru familie si apropiatii vostri, darmite pentru niste straini de aiurea. Ce ma uimeste cu adevarat este faptul ca sunt purtati de tagma dolofanelelor, fara nici o retinere. Dragele mele, daca aveti o prietena din categoria insecta-bat, nu este obligatoriu sa va imbracati ca ea. Peste colanti se poarta OBLIGATORIU un tricou maxi sau o rochie-tricou care sa acopere bine dotarile posterioare. Daca ii trageti pe voi si va vedeti pielea prin material, inseamna ca v-ati luat niste dresuri si este cazul sa puneti niste imbracaminte pe deasupra.
7. Incaltamintea de plastic. Vaaaiii, cipicii aceia de plastic transparent sunt de o veselie innebunitoare. Incaltamintea de plastic, orice marca ar purta pe ea, este incaltaminte de plaja, de dus gunoiul, de stat in casa, de stat in fata curtii cu vecinele, nu de mers la serviciu, la intalnire, la scoala/facultate etc. Plasticul nu lasa piciorul sa respire. Transpirati, va ies bube, va miros picioarele. Nu cred ca nu aveti bani de niste piele ecologica.
8. Aur+argint+margele+gablonzuri. E vara si toata lumea se inzorzoneaza, dar nu poti sa pui atatea feluri de metale si materiale pe tine ca ti-ai dereglat definitiv imaginea si campul magnetic. Daca ai culoarea galbena la haine, nu alege argintul ca e clar ca nu merg impreuna. Daca ai pus argint, nu mai pune si aur ca nu trebuie sa dovedesti nimic. Nu merge chestia cu "astea sunt de la bunica, nu le scot niciodata de pe mine" ca nu ti le-a sudat pe degete atunci cand ti le-a lasat mostenire. Ai metale pretioase, nu tranti margele de lemn alaturi. Ori esti pretoasa, ori esti rustica...Nu e cazul sa transmiti atatea mesaje ca il naucesti pe privitor.
9. Slipul de baie la barbati. Eu stiu ca suntem tara "francofaga", dar barbatii francezi au un stil aparte. Daca va uitati prin filmele americane, veti vedea ca la ei se poarta budigaii sau boxerii de plaja, nu peticele dubioase care nu acopera mare lucru. Barbateii nostri isi trag pana sub burta revarsata un chilot de poliester care de-abia se vede de sub forma de relief de deasupra. Ei nu pot sa-si vizualizeze slipul de baie, tot din cauza burtii, doar banuiesc ca este pe-acolo pe undeva. Este sarcina voastra sa le atrageti atentia unde se afla slipul si daca este in pozitia care trebuie, eventual sa-i convingeti ca o piesa de dimensiuni mai mari este mult mai comoda..
10. Maieurile barbatesti. Chiar daca arata ca niste tricouri vandalizate, cool si foarte colorate, maieurile sunt destinate minorilor si exemplarelor cu bicepsi si pectorali bine evidentiati. Pe oricine altcineva arata patetic, ca un pres pe gard. Chestia cu "barbatul trebuie sa fie mai frumos ca dracu' " nu tine. Cand vezi niste fuse de brate izvorand din umeri, simti cum ti se ofileste toata atractia fata de sexul opus. Idem si pentru pantalonii scurti+picioarele in paranteze, dar si pentru camasile descheiate pana la brau+smocurile de par de pe piept.

CONCLUZIA: In ideea ca ati gustat glumele, luati in considerare faptul ca nu va cunosc si nu stiu cum aratati deci, daca va regasiti in portretele de mai sus, nu mi-o luati in nume de rau. Eu am povestit doar ceea ce vad pe strada si ceea ce simt. Greselile se pot corecta. Trebuie doar sa avem simtul ridicolului. Si pentru ca se apropie finalul de sezon, va recomand sa va alegeti fuste si sacouri cu croieli cat mai feminine, care sa va puna in valoare formele corpului.

13 comentarii:

  1. Ce acida esti! Imi place, si ai dreptate, ma gandeam acum ca am vazut prin parc multe mamici cu pantaloni scurti de blug sau altceva si sincer m-am îngrozit pt ca li se vedea celulita si suncile..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie si sa fii un pic exhibitionist ca sa te arati in halul asta. Eu de exemplu nu ma simt bine in postura asta, oricat de comode ar fi hainele.

      Ștergere
  2. Cam tot "ce nu te infrumuseteaza" trebuie exclus, insa fiecare mai greseste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Facem compromisuri din cauza banilor sau comoditatii. Cand alergi toata ziua vrei sa te simti bine in haine, nu mai dai atentie daca iti sta bine sau nu.

      Ștergere
  3. Nu am pretentii prea mari de la altii in ce priveste vestimentatia,dar cum ai scris, ies in evidenta.M-am amuzat citind,ai dreptate.La mine trebuie multa atentie, devi ridicol la varsta asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamnele de o anumita varsta pot fi foarte cochete daca continua sa se aranjeze si sa aiba grija de ele. Admir femeile de genul acesta care reusesc sa pastreze un echilibru si nu devin ridicole.

      Ștergere
  4. Mie mi-a placut si am ras cu pofta la unele expresii! :))
    Ai insa mare dreptate si de multe ori intorc capul pe strada numai sa nu mai vad blugi stransi pe un fund cat un cazan. E de-adreptul lipsa de originalitate, ca sa nu mai zic si de altceva!
    Seara placuta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelenta postare! Adevaruri prezentate intr-o forma care nu supara. Asadar un singur lucru am de spus: FELICITARI !

      Ștergere
  5. :))) N-am mai ras de mult cu asa pofta. Merci! Vad ca ti-a zgariat careva retina rau de tot. Ma duc sa mai rad o tura :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai dreptate în legătură cu colanții sau maieurile pe o scândură de băiat (Pinocchio). În topul tău trebuia să pui și pantalonii super-scurți la moși... Yuck!!! Ai mare dreptate în legătură cu tricourile transparente sau despicate la spate. Eu am văzut un alt top în care intrau și sutienu/ chiloții negri pe sup haine albe și la bărbați, bermude cu șosete.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai punctat bine si cu umor cele mai frecvente greseli. Din pacate educatia vestimentara cred ca e abia la inceput in Romania...
    Avem multe de invatat.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.