Translate

vineri, 23 noiembrie 2012

Profeţiile vedice



Puteţi citi aici un articol foarte interesant de Andrei Pleşu, numit “Semnele timpului”. Este vorba despre un comentariu pe marginea profeţiilor din Linga Purana, o veche scriere în sanscritã ce relevã predicţii ale oamenilor din vechime despre lucruri atât de anormale, nemaiauzite şi ieşite din comun ce aveau sã se întâmple în viitor, încât au meritat sã fie scrise şi nu transmise pe cale oralã cum se obişnuia.
Andrei Pleşu face un comentariu literar dar, aşa cum am mai spus, vechile scrieri sunt înşelãtoare în exprimare şi interesant ar fi sã ai în faţã o traducere cât mai bunã. Informaţia pe care o foloseşte dl.Pleşu se regãseşte în cartea “While the Gods Play: Shaiva Oracles and Predictions on the Cycles of History and the Destiny of  Mankind” a lui Alain Danielou, apãrutã în anul 1987 (!).
Textul în englezã îl gãsiţi şi pe site-ul astrologului Lucia Suciu, pe care eu îl frecventez datoritã bogãţiei de materiale din  domeniile de nişã care mã intereseazã.
Am sã redau o selecţie a acestor profeţii traduse din englezã, sunt atât de clare şi la obiect încât te trec fiorii. Sunt lucruri pe care le trãim astãzi, fac parte din viaţa noastrã şi pare imposibil ca cineva de acum sute de ani sã-şi fi imaginat în vreun fel ceea ce avea sã fie într-un viitor atât de îndepãrtat…Acolo unde pot fi înţelese mai multe lucruri, am scris în parantezã ceea ce cred eu cã semnificã textul.
Iatã o parte din aceste profeţii:
Hoţii vor deveni regi, iar regii vor fi hoţi (asta e ca în “Alice în ţara minunilor” unde, la un moment dat, un personaj spune cã “visez când dorm nu este totuna cu dorm când visez” sau “tot ce zboarã se mãnâncã nu este totuna cu tot ce se mãnâncã zboarã”).
Conducãtorii vor confisca proprietatea şi o vor folosi rãu ( cu înţelesul de intens, prea mult sau pentru ceva rãu).
Oamenii josnici care vor fi câştigat (sau au acces la-, sau au acumulat) o anume cantitate de cunoştinţe fãrã a avea capacitãţile (sau virtutea sau discernãmântul) necesare pentru a o utiliza, vor fi respectaţi ca nişte înţelepţi (ştim cu toţii pe mâna cui ajung şi cum sunt folosite descoperirile şi invenţiile cercetãtorilor- în rãzboaie sau în scopuri personale sau pentru a domina popoare. E vorba despre ştiinţa ce este folositã de o mânã de oameni aflaţi la putere).
Vor fi multe persoane dislocate, rãtãcind dintr-o ţarã în alta (se poate referi la mulţimile de refugiaţi din cauza conflictelor armate sau a calamitãţilor naturale, dar şi la turismul internaţional masiv sau la emigraţie).
Animalele prãdãtoare vor fi mai violente (aici e clar ce vrea sã zicã)
Fetuşii vor fi omorâţi în pântecul mamelor lor (no comments!)
Oamenii vor prefera ideile false (poate fi vorba de înşelãciune şi manipulare prin mass-media, dar şi de pervertirea si egoismul firii umane)
Nimeni nu va putea sã aibã încredere în nimeni (!)
Oamenii vor fi invidioşi.
Vor fi mulţi copii nãscuţi a cãror speranţã de viaţã nu va fi mai mare de 16 ani. (gândiţi-vã numai câţi mor de foame, din neglijenţã, din cauza abuzurilor şi a bolilor)
Oamenii suferind de foame şi fricã se vor refugia în adãposturi subterane (pot fi refugiaţii de care se pomeneşte mai sus, dar şi de cerşetorii ce trãiesc prin canalizãri)
Fetele tinere îşi vor vinde virginitatea (asta e tare, chiar au dat la ştiri cã au apãrut astfel de anunţuri prin ziare!)
Zeul norilor va fi nehotãrât în distribuirea ploii (se vede! Pe unii îi plouã pânã îi inundã, iar alţii suferã din cauza secetei)
Cei care deţin magazine vor conduce afaceri necinstite.
Vor fi mulţi cerşetori şi oameni fãrã ocupaţie (şomeri)
Toatã lumea va folosi un limbaj dur şi vulgar.
Apa va lipsi.
Conducãtorii de state nu-şi vor mai proteja poporul dar, prin intermediul taxelor, îşi vor aroga toatã bunãstarea.
Mâncarea semipreparatã va fi imediat disponibilã ( asta e cireaşa de pe tort, pe vremea aia oamenii n-aveau de unde sã ştie ce e aia mâncare semipreparatã, cred cã cel care a scris profeţia nici mãcar nu şi-a imaginat ce vor sã zicã aceste cuvinte!).

Aşa cum am spus şi altãdatã, dacã nu te pricepi sã traduci direct scrierea originalã, e greu de spus ce interpretare e mai corectă. Eu am tradus din englezã în ideea cã aceastã versiune a fost cât mai apropiatã de original. Oricum, profeţiile sunt de o actualitate copleşitoare. Bineînţeles textele sanscrite descriu şi sfârşitul lumii. Dacã ţinem cont de acurateţea profeţiilor, e clar cã şi restul este demn de reţinut.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.