Translate

vineri, 23 noiembrie 2012

Anul 0



Tocmai ce am citit pe http://www.descopera.ro ca Papa Benedict al XVI-lea atrage atentia in cartile sale dedicate vietii lui Iisus ca acesta s-a nascut un picuşor mai devreme decât ne imaginam noi...nu cu mult, ia… câţiva ani acolo, tocmai bine ca socotelile noastre istorice să fie decalate înapoi iar expresia “înaintea erei noastre” să devină lejer tulbure. Anul “0” pendulează în funcţie de cum li se năzare unora. Cică actualul calendar creştin a fost creat de călugărul Dionisie, mort pe la anul 545 (era noastra, evident !) care a greşit « calculelele »...pardon, « calcululul ». No, amu Papa tranşează lucrurile şi spune negru pe alb în cartea ce va să devină obligatoriu best-seller, că Irod a murit la ceea ce numim noi anul 4 î.c. (adică înaintea erei noastre), iar naşterea lui Iisus s-a produs în timpul vieţii împăratului.
E o bulibăşeală în istoria bisericească de am senzaţia că oamenii încep să se încurce în propriile minciunele. Stiţi, ca atunci când spui la gogoşi şi atât le înfloreşti, incât la un moment dat nu mai ţii minte ce ai inventat şi de unde ai pornit.
Papa ar trebui să fie mai atent cu cifrele că uite ce se întâmplă...Pai daca anul "0" este cu 4 ani mai devreme, asta inseamna ca acum suntem de fapt in 2016?!

BANC
Retrospectiva:
Anul 1981
1. Prinţul Charles se căsatoreşte
2. Liverpool câştigă Cupa Europeană
3. Papa moare
Anul 2005
1. Prinţul Charles se căsatoreşte
2. Liverpool câştigă Cupa Europeană
3. Papa moare
Concluzie: dacă Charles se mai căsătoreşte încă o dată şi Liverpool
ajunge iar în finală, ar fi bine sa-l anunţe cineva pe Papă...

In ritmul ăsta de « descoperiri măreţe » bănuiesc că biserica catolică va scoate de la naftalină şi cei 7 arhangheli iudeo-creştini pierduţi pe parcursul istoriei, adică pe Michael, Raphael, Gabriel, Uriel, Chamuel, Jophiel şi  Raguel... de data asta cu intenţie...dar cu ăştia ce-aţi avut fraţilor de i-aţi dosit ? Cred că noi îi avem în calendar doar pe Mihail şi Gavriil, nu de alta dar mai aud o bălărie ca cea de anul trecut de la tv când o bine-cunoscută prezentatoare a zis că ii sărbătorim pe sfinţii Mihail şi Gavril...tulai, doamne că ăştia n-or fost oameni ! Michael este conducătorul tuturor îngerilor iar Gabriel este de fapt o « ea », un înger mesager foarte puternic. 

 Raphael este doctorul sau vindecătorul, Uriel este înţeleptul, Chamuel este dragostea pură, Jophiel patronează arta şi frumuseţea, Raguel este îngerul dreptăţii şi al corectitudinii. Si mai sunt şi alţii... Totuşi ar fi o explicaţie : dragostea, arta şi frumuseţea nu se împăcau deloc, dar deloc, cu austeritatea din mănăstirile întunecatului secol VIII când s-a produs ştergerea din anale a bieţilor îngeri. Pentru exemplificarea atmosferei a se citi « Numele trandafirului » de Umberto Eco.
O lume nebună, nebună, nebună...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.