Translate

vineri, 12 octombrie 2012

Viaţa bate filmul



M-am hotărât să particip la ediţia Blog Power de săptămâna aceasta, de pe  MWB, din cauza temei propuse de Azucena, câştigătoarea ediţiei tocmai încheiate:

Roboţii, o ameninţare sau un ajutor.
-Credeţi că o prognozată eră a roboţilor ar însemna o evoluţie în bine, în rău şi de ce?
-Sunt oamenii pregătiţi pentru roboţi ?
-Cum ar fi ca oamenii să ajungă să fie conduşi de roboţi sau specialiştii în nanotehnologie pot reuşi să împiedice acest lucru?



Nu cred că aş fi fost vreodată « într-o pasă » mai bună să scriu pe această temă... Tocmai am terminat de revăzut (şi savurat !) Matrix şi mă pregătesc să trec la Terminator, alt super-film pe care nu-l ratez indiferent de ora de difuzare, de treburile pe care le las baltă, de copilul care orăcăie că i-am tăiat desenele animate, de soţul înnebunit că nu mai are acces la tv. Cea mai recentă experienţă a fost cea cu Transformers:Dark of the Moon! Aici există o armonie perfectă pentru că tot familionul cască gura la aventurile celor mai tari roboţi din istoria filmului. Deocamdată. Deoarece imaginaţia scenariştilor americani nu are limite când vine vorba de maşinării exotice şi viitorul lor (şi al nostru) minunat.
Ce să mai, recunosc că sunt fan al Apocalipsei robotizate, al cauzelor pierdute şi recâştigate prin crâncene războaie duse împotriva tehnologiei malefice.
Aceste sentimente contradictorii aparţin unui număr mare de oameni ce urmăresc cu sufletul la gură genul de filme descrise mai sus. Din cauza asta mi s-a părut atât de incitantă tema propusă de Azucena. La urma urmei dacă staţi şi judecaţi la rece, veţi vedea că imaginea noastră despre roboţi este creată prin prisma filmelor pe care le-am văzut. Majoritatea acestor maşinării au formă umanoidă şi se comportă ca nişte oameni. Primii şi cei mai celebri au fost droizii din Star Wars, R2D2 şi C3PO, nişte personaje simpatice şi absolut pozitive, chiar indispensabile pentru bunul mers al acţiunii. A urmat Terminatorul unde tehnologia de fabricare a indestructibilului robot-asasin din viitor atinge cote de neimaginat...Schwarzy, simpaticul fost guvernator de California, este profund negativ dar zău dacă poţi să te superi pe el ! Eeeei, transformerii au creat o adevărată isterie datorită efectelor speciale dar aduc mai mult a benzi desenate şi oricum nu sunt de pe planetă, deci putem să-i tăiem de pe lista de realizări ale umanităţii.
Dar ia gândiţi-vă la Matrix. Filmul este atât de « supra-natural » încât e greu de digerat pentru o minte obişnuită, acţiunea sare din realitate în altă realitate iar roboţii umanoizi sunt înlocuiţi de maşini inteligente ce au readus omenirea în stare de sclavie. Din toată panoplia de SF-uri cu roboţi, Matrix mă sperie cel mai tare. Pentru că, paradoxal, se apropie cel mai mult de un posibil scenariu al viitorului. Stiinţa a dovedit că ceea ce numim noi realitate este de fapt o proiecţie a creierului alimentat de simţurile noastre. Animalele percep altfel lumea în care trăim, deci ce e dincolo de noi de fapt ?.... Un univers de posibilităţi.
Subtil şi nu prea, filmele ne spun că, încet încet, ajungem să depindem prea mult de maşinării şi calculatoare. Apocalipsa din Terminator porneşte tocmai de la această intruziune aparent paşnică şi utilă a computerelor în viaţa noastră. Tot citesc de ceva timp avertismentele transmise de specialişti cu privire la furtunile solare ce vor urma şi impactul spectaculos şi nefast ce îl vor avea asupra noastră... totul pornind de la căderea serverelor şi reţelelor de calculatoare ce controlează în acest moment diverse aspecte ale societăţii. Cred că nici măcar nu mai realizăm cât de mult depinde civilizaţia de micro şi macro tehnologie. Nu e normal ! Am uitat cum este să ne descurcăm fără toate aceste facilităţi. Pierderea lor ne poate arunca într-un alt Ev Mediu.
Revăzând câteva « scenarii » din istoria cea reală a omenirii, m-aş pronunţa categoric împotriva abandonării vieţii de zi cu zi pe mâna roboţilor. De ce ? Pentru că umanitatea a dovedit că este iresponsabilă cu prezentul şi viitorul său, pentru că au existat prea multe întorsături în rău ale istoriei care au depins de cheremul unor personaje diabolice, într-un cuvânt pentru că nu ştim să ne gestionăm existenţa fără să ne auto-distrugem periodic. Deci NU, nu cred că oamenii sunt deocamdată pregătiţi pentru roboţi şi DA, cred că ar putea ajunge în pragul exterminării din cauza neglijenţei. Dacă ar mai putea fi salvată omenirea în condiţiile astea ? Aş tinde să zic DA dar sunt conştientă de faptul că mintea mea stă sub puterea filmelor văzute.
Pentru un final optimist vă sugerez să vizionaţi Wall-E, un desen animat care vă va stoarce lacrimi de duioşie pentru soarta unui roboţel singur şi dornic de dragoste, transformat în eroul planetei. Aştia mici sunt întotdeauna capabili de lucruri mari.

Concluzie : Dacă vrei o treabă bine făcută, fă-o cu mâna ta, e muuult mai sănătos.

Vă invit să citiţi şi alte articole (păreri) înscrise în această ediţie Blog Power : 


8 comentarii:

  1. Imi place abordarea ta,iar concluzia merita respectata.Si eu m-am gandit de multe ori ca realitatea e asa cum o vedem,animalele gandesc altfel,realitatea lor e alta,insa exista si o realitate comuna dupa care ne ghidam toti,cam la asta m-am gandit cand am ajuns sa citesc:"Stiinţa a dovedit că ceea ce numim noi realitate este de fapt o proiecţie a creierului alimentat de simţurile noastre. Animalele percep altfel lumea în care trăim, deci ce e dincolo de noi de fapt ?.... Un univers de posibilităţi."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact, toti ne ghidam dupa un model, asta e cheia! asta e si ideea din Matrix...un model virtual care ii face pe toti multumiti cu existenta lor in asa fel incat nimeni sa nu isi puna intrebari...na, ca acum Matrix mi se pare chiar o lume ideala, zau ca as prefera-o lumii asteia!

      Ștergere
  2. Vorbind despre roboţi situaţia este cum o prezinţi. Ei arată aş "cum îi vedem în filme"
    Să ai o zi bună.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem idei preconcepute, nu prea ne gandim la robotii care sunt pe liniile de asamblare de exemplu, aia nu arata nici pe departe ca oamenii si nu ne induc nici un fel de sentimente...si totusi exista!

      Ștergere
  3. Omul e un visator iremediabil Cred ca totul este o chestie de dozaj. Si control. Atata vreme cat omul va reusi sa pastreze controlul totul va fi ok. Cu sau fara roboti.

    RăspundețiȘtergere
  4. poate ar trebui sa fim condusi de catre roboti tocmai pentru ca oamenii nu sunt in stare sa gestioneze soarta lumii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Bun articol si realist. Intr-adevar imaginea noastra despre roboti este cea data de filme. Deci este una LIVRATA de altii. Ca sa intru in scenarii din astea "SF", este imaginea pe care altii isi doresc s-o avem despre roboti... Unii paranoici ar zice ca ei vor sa ne pregateasca, "testeaza terenul".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hm, teoria manipularii maselor...iata un aspect la care nu m-am gandit

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.