Translate

marți, 23 octombrie 2012

Cottage garden



Cottage garden este o expresie ce face referire la un anumit mod de a amenaja o grãdinã în jurul casei, pe un spaţiu restrâns, într-un stil luxuriant dar în acelaşi timp extrem de util, aparent dezordonat dar extrem de colorat şi cu un mare impact vizual.
Pe scurt stilul a apãrut în Anglia, a cunoscut un boom de romantism în epoca victorianã, iar în prezent este unul dintre cele mai îndrãgite moduri de a amenaja spaţiul din jurul casei. La englezi. 


Citind istoricul acestui stil m-a pufnit râsul. Pentru cã iniţial terenul din jurul caselor englezeşti, extrem de restrâns în cazul familiilor mai sãrace, era valorificat la maximum, astfel încât sã asigure creşterea zarzavaturilor dar şi a animalelor. Un fel de agriculturã de subzistenţã similarã cu ceea ce se întâmplã la noi în prezent.
Adicã noi suntem în faza în care erau ei în perioada renaşterii ?! Pai ia gândiţi-vã cum sunt casele din satele noastre. Spre stradã se cultivã chestii mai ornamentale, gen tufe de hrean, de coacãze, viţã-de-vie, leuştean crescut spontan, eventual vreo doi pomi fructiferi, terasele sau prispele sunt tivuite cu ghivece şi jardiniere iar pe terenul din spatele casei vine grosul, adicã brazdele de ceapã, usturoi, morcov şi pãtrunjel, cuiburile de cartofi şi rândurile de porumb, tufe de zmeurã, vreun cireş, cais sau alun, capşunii înmiresmaţi şi ceva acareturi pentru orãtãnii. O adevãratã junglã de vegetaţie “utilitarã”! Cottage garden în stil sãlbatic...

Pe mãsurã ce au avansat ca civilizaţie, britanicii au renunţat la grãdinãritul de foame şi au trecut la chestii mai subtile cum ar fi plantele ornamentale şi cele aromatice. Picturile vechi ne înfãţişeazã grãdini de vis în care cu greu se pot observa cãrãrile sau vreo oarecare formã de organizare a spaţiului. Dezordinea este însã aparentã, în realitate existã câteva elemente ce definesc acest stil: vegetaţia face corp comun cu casa-practic casa de-abia se distinge din verdeaţã, cãrãrile şerpuiesc printre plante- nu existã colţuri sau tronsoane drepte, pe lângã ziduri şi cãrãri se pun ghivece şi jardiniere cu plantele mai sensibile la frig, se amenajeazã locuri de odihnã ferite în vegetaţie, pergole, arteziene, peste tot existã plante cãţãrãtoare.

Acum aş face câteva critici la adresa nu a locuinţelor de la noi de la ţarã, cãci este clar cã nu se va depãşi prea curând faza cu subzistenţa, ci a caselor şi vilişoarelor de la oraş unde şi aşa e o penurie greu suportabilã de vegetaţie.... Românii vrednici posesori de curţi în jurul casei preferã de cele mai multe ori sã-şi betoneze terenul deoarece, nu-i aşa, unde sã îşi ţinã automobilul? Cu cât e curtea mai micã, cu atât e mai mult beton pe ea...In cazul în care proprietarul e un norocos şi are suficient spaţiu în jurul casei, existã douã posibilitãţi care sunt trei: ori rade toţi pomii din jur, ba chiar şi pe cei de pe domeniul public, ca sã nu-i cadã vreunul pe casã la prima furtunã, ori plãteşte cu un porcoi de bani o firmã sã-i punã gazonul perfect, o statuie şi un iaz, ori vrea sã mai economiseascã bani şi cultivã roşii şi castraveţi sau creşte câteva gãini. Dacã vezi vreodatã ceva ce aduce cu o cottage garden în inima oraşului, probabil casa e pãrãsitã şi terenul lãsat de izbelişte. Aşadar o cottage garden cere muncã şi implicare şi o aplecare intensã spre grãdinãritul ornamental, lucru pe care românul nu-l gustã, chiar dacã este de la ţarã, pentru simplul motiv cã nu-i aduce nici un câştig. Aaaa, o sã vezi multe sere cã din astea mãcar scoţi un ban chiar dacã munceşti ca un sclav.
In concluzie: vegetaţia e greu de întreţinut şi mai dă şi alergii...spre deosebire de beton care omoară tot şi îl spală ploaia. Mi se pare o alegere foarte simplă!
In orice caz, pentru stilul "cottage garden", aveti nevoie de multa piatra, asa ca trebuie sa verificati  pretul la piatra . Daca reusiti sa amenajati si un cuptor in aer liber, vara puteti servi masa afara, cu un menu sanatos din legume edenia proaspete ca si cum ar fi fost de-abia culese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.