Translate

joi, 12 aprilie 2012

Lista mea de 10 cãrţi


La început m-am gândit sã pun pe blog undeva, într-o parte, o listã de cãrţi care mi-au fost aproape încã din adolescenţã, pe care le-am citit de cel puţin 10 ori şi pe care le voi citi pânã la sfârşitul putinţei mele de a ţine o carte în mânã. Apoi m-am gândit cã o simplã înşiruire de titluri este anostã şi nu îşi are rostul dacã nu adaug şi câteva cuvinte despre ceea ce m-a atras pe mine la aceste cãrţi. Poate în felul acesta cineva va fi convins sã deschidã una dintre aceste minunãţii şi va fi fericit sã se scufunde în acele lumi de vis. Nu vã aşteptaţi sã vedeţi titluri pompoase de lucrãri filozofice, istorice sau cine ştie ce beletristicã greoaie. Sunt doar cãrţi extrem de puternice, geniale…forţã nu sirop, ar fi lozinca mea.
Iatã lista mea, nu în ordinea preferinţelor pentru cã mi-ar fi greu sã ierarhizez:
1.La rãscruce de vânturi - Emily Brontë
Voi începe cu aceastã carte de dragoste pentru cã a fost printre primele romane de dragoste ce mi-au captat atenţia. Este o carte atât de vie şi de puternicã în sentimentele pe care le comunicã, încât ai senzaţia cã mergi pe pietre ascuţite în loc sã te plimbi pe o potecã linã…altã metaforã mai expresivã nu îmi vine în minte! Este o carte de epocã scrisã de o autoare tânãrã, necãsãtoritã, doborâtã timpuriu de o boalã de plãmâni. Deoarece a trãit  într-o perioadã ce nu permitea libertinajul, mã îndoiesc cã Emily Brontë a cunoscut vreodatã iubirea realã sau aventura. Din aceastã cauzã emoţiile şi sentimentele pe care le descrie sunt cu atât mai surprinzãtoare. Cum spuneam, nu este urmã de sirop în aceastã poveste captivantã. Cãutaţi-o, vã va îmbogãţi viaţa.
2. Dune – Frank Herbert
Scriitorii genului SF sunt un cerc aparte de magicieni, iar Dune este simfonia la care viseazã orice consumator de gen. Dune este genialã deoarece construieşte o lume cu totul nouã, din temelii, neomiţând nici un amãnunt. Iei cartea în mânã şi ai senzaţia cã pãrãseşti brusc planeta Pãmânt. Când termini de citit, aproape cã îţi vine greu sã faci prizã cu realitatea. Oricum, dacã ai pornit primul volum, cele 9 (plus altele noi) care urmeazã ţi se par insuficiente. Dacã ai vãzut ecranizarea şi ai avut rãbdare sã urmãreşti intriga, atunci fã rost şi de carte…experienţa va fi de o sutã de ori mai captivantã.
3. Pasãrea spin – Colleen McCullough
Este o poveste despre supravieţuire, dragoste şi resemnare ce se întinde pe mai multe arii geografice, epoci şi generaţii. Este scrisã atât de simplu şi din suflet încât ai senzaţia cã ai pe cineva în faţã care ţi se destãinuie. Este aproape dureros de realã şi dacã ai momente în care ai vrea sã plângi când citeşti, fã-o, nu te ruşina, asta este menirea cãrţilor, sã te sensibilizeze. Ecranizarea veche, cu Richard Chamberlain, este destul de bunã dar nu se ridicã la nivelul cãrţii.
4. Numele trandafirului – Umberto Eco
Este o carte extraordinarã ce îmbinã genul poliţist cu cel istoric. Este un roman poliţist a cãrui acţiune are loc în întunecatul Ev Mediu, în rolul investigatorilor fiind…doi cãlugãri ! O combinaţie neobişnuitã, destul de rar întâlnitã în literaturã, dar maestrul Umberto Eco a scos un bestseller din acest hibrid. Cartea este la fel de misterioasã şi neaşteptatã ca orice roman cu acţiune contemporanã. Ecranizarea l-a avut în rol principal pe Sean Connery, trecut de prima tinereţe dar veşnic fermecãtor, şi este foarte bunã, destul de fidelã poveştii. Vã va pune logica la încercare ca un puzzle cu o mie de piese.
5. Aventuri aproximative – Vlad Muşatescu
Este o carte autobiograficã plinã de acţiune şi culoare. Vlad Muşatescu a fost un scriitor umorist al perioadei comuniste, cu un simţ al naraţiunii deosebit. El reuşeşte sã îşi priveascã propria viaţã pe mai multe planuri, cu obiectivitate şi detaşare, fãcând în acelaşi timp un portret plin de veselie epocilor în care a trait. Mie mi se pare un scriitor român uitat pe nedrept, ca şi mulţi alţii la fel de talentaţi. Dacã vreţi sã vã descreţiţi frunţile şi sã râdeţi în hohote, cãutaţi orice carte de Vlad Muşatescu, vã va scoate negreşit din cercul grijilor cotidiene.
6. Fiinţa rãului – William Diehl
Este un roman poliţist cu valenţe psihologice, paranormale, religioase, ce exploreazã nebãnuitele cãi ale minţii, dualismul firii umane, infinita putere a rãului. Finalul este atât de neaşteptat încât te va lãsa cu gura cãscatã. Horrorul condimenteazã aceastã scriere şi trebuie sã vã ţineţi firea pentru a putea duce la sfârşit lectura acestui roman genial.
7. Ultima licornã – Peter Beagle
Este o poveste fantasticã atât de frumoasã şi tristã în acelaşi timp încât îţi va fi greu sã o reciteşti …trebuie sã ai o dispoziţie aparte pentru aceastã carte, sã fii într-o anumitã perioadã a vieţii în care sã fii deschis acestei scrieri melancolice plinã de simboluri. Nu ezitaţi sã o citiţi, este mult mai mult decât o poveste cam ciudatã, este pur şi simplu o lecţie despre viaţã.
8. Mândrie şi prejudecatã – Jane Austen
Dacã aţi vãzut recenta ecranizare cu Keira Knightley în rolul principal şi v-a plãcut, puneţi mâna şi citiţi, filmul respectã tonul lejer ironic al cãrţii, ca şi farmecul poveştii de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Cartea poate pãrea greoaie dar dialogurile sunt atât de spirituale şi scot în evidenţã atâţ de bine preocupãrile “maritale” ale epocii, încât te va captiva şi amuza cu siguranţã. Este o poveste de dragoste cu happy-end, o bad-time story ce te va binedispune garantat.
9. Un yankeu la curtea regelui Arthur – Mark Twain
Doamne, cât am putut sã râd la cartea asta! Este o carte de mi-li-oa-ne! Râzi de cazi pe spate…un om modern pierdut în epoca regelui Arthur şi modul cum percepe el societatea din acele vremuri, puţin stupidã în obiceiuri, cu personaje lejer bãtute în cap, grobiene şi închistate. Cartea este o ironie americanã la adresa vechii civilizaţii europene, iar Mark Twain este un asemenea maestru al umorului fin sau mai puţin subtil încât nici mãcar nu poţi sã te superi pe el.
10. Legiunea blestemaţilor şi Monte Cassino – Sven Hassel
Sunt de fapt douã cãrţi dintr-o serie foarte lungã, despre experienţa realã a acestui autor , ca simplu soldat al Germaniei naziste în cel de-al doilea rãzboi mondial, într-un batalion disciplinar. Le-am menţionat pe cele douã deoarece au fost primele apãrute pe vremea comuniştilor si singurele traduse pânã în 1989. Sunt nişte cãrţi despre ororile rãzboiului, despre arta de a supravieţui fizic şi mental fãcând apel la rezervele cele mai ascunse de optimism şi umor ale fiecãruia. Poate nu sunt cãrţi destinate femeilor, dar nici nu cred cã o femeie cu vederi mai largi nu ar putea aprecia realismul acestor poveşti care au fãcut înconjurul lumii şi au schimbat modul cum a fost perceputã armata germanã.
Aceasta este lista mea de suflet.
Mi-e foarte greu sã mã rezum la 10 cãrţi dar le-am ales pe acelea pe care le-aş deschide oricând…la bine şi la greu cum s-ar zice.
Puteţi sã faceţi şi voi propriul exerciţiu şi sã rememoraţi cãrţile, filmele sau muzica ce vã dau acea mult doritã stare de bine.
P.S. Indemnaţi-vă copiii adolescenţi să citească…ultimele studii (americane!) au arătat că cititul provoacă slăbire şi te ţine departe de obezitate. Măcar pentru atât şi merită să ţii o “dietă” de citit.

2 comentarii:

  1. in ultimul timp mai mult fac mancare si ma uit la desene animate, iar cand vreau relaxare ascult muzica mai degraba decat sa citesc, dar eu am scuza ca am citit tot ce trebuia atunci cand trebuia, unii nici macar nu au biblioteca in casa...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.